Lehtileikkeitä

Yli 200 vuotta vanha papin tuoli

Ylihärmän 1787 rakennettu kirkko on saanut paljon kiitosta kansanomaisen puurakentamisen kauneusarvojen vuoksi. Ainutlaatuinen rengas uuden kirkon ja seurakunnan alkuvuosiin on Ylihärmän ensimmäisen papin lsak Vargelin (s. 1753 - k. 1813) papin tuoli. Tyyliltään 1700-luvun talonpoikaisrokokoota olevan tuolin karmiin on kaiverrettu vuosiluku 1771. Perimä- ja muistitiedon mukaan pidetään todennäköisenä, että Vargelin on itse alle 20 vuoden ikäisenä tuolin nikkaroinut.

Oma pappi

Kun Ylihärmän kirkko 1787 rakennettiin, papilliset toimitukset uudessa kirkossa toimittivat naapuriseurakuntien, muun muassa Lapuan, Isonkyrön ja Kauhavan papit.

Oman papin seurakunta sai, kun tuomiokapituli vuonna 1790 määräsi Lapuan kappalaisen pojan, maisteri lsak Vargelinin Ylihärmän seurakunnan kappalaiseksi.

Ennen Ylihärmään tuloaan hän toimi isänsä apulaisena Lapualla, jossa meni avioliittoon kirkkoherra Gummeruksen tyttären Katariina Elisabethin kanssa. Vargelin toimi Ylihärmän pappina kuolemaansa asti. Hän kuoli 1813. Puoliso ja kuusi alaikäistä lasta asuivat sen jälkeen Hirvelässä, jossa heillä oli talo.

Pappilasta

Aino Kangas Ylihärmän Haapojankylästä kertoo Vargelinin tuolin kulkeneen hänen kotiinsa Ylimäelle huutokaupasta, joka pidettiin Isak Vargelinin pojan vääpeli Anders Vargelinin (s. 1793 - k. 1870) sotilasvirkatalossa Haapojan puustellissa.

Tuolista oli irronnut siihen kuuluva topattu pohja eikä se liene huutokauppaväkeä liiemmin kiinnostanut, koska se oli siinä sivummalla. Kaunis tuoli kuitenkin viehätti Antti Uittoa ja hän osti sen. Antti Uitto (s. 1832) oli Aino Kankaan isän setä.

Aino Kangas ihmettelee 235-vuotiaan tuolin kestävyyttä. Se on ollut vuosikymmeniä tuvassa ja kymmeniä vuosia vintillä yläkerrassa. Vaikka isotkin miehet ovat siinä istuneet, tuoli ei ole natissut.

Tuolin lisäksi puustellin huutokaupasta on peräisin vuodelta 1687 oleva raamatun lukuteline ja virsikannel vuodelta 1872. Nämäkin lienevät peräisin pappilasta. Niiden tekijöistä ei ole tietoa.

Uranuurtajan  työt

Uraauurtavaa työtä on uuden kirkon ja seurakunnan ensimmäisen papin työ ollut. Vaikeuksiakaan ei ole puuttunut. Uudisviljelijöiden työt olivat niin henkisellä kuin aineellisellakin puolella. Kirkkoa ja pappilaa koskevat asiakirjat kertovat kuitenkin, että ulkoinen järjestys on Vargelinin aikana parantunut.

Hilkka Haapoja

Härmät 28.12.2006