Oli niitä extreme-ilmiöitä ennenkin

”Hirmumyrsky Härmässä 121 vuotta sitten

Härmän seurakunnan vanhasta arkistosta on löydetty eräs muistiinpano hirmumyrskystä vuodelta 1812, joka ankaruudessaan hakee vertoja.

Tässä muistiinpanossa, jonka on muistiin merkinnyt Ylihärmän varapastori Vorgelin, mainitaan, että elokuun 5 päivänä 1812 vallitsi Härmässä niin kova myrsky, ettei sellaista muista milloinkaan seutukunnan kaikkein vanhimmatkaan henkilöt nähneensä.

Erittäin tuhoisana kulki myrsky Liinamaassa pitkin joen suuntaa Lapualle päin, repien joen rannoilla kasvavat ikivanhat suuret koivut juurineen maasta ja taloista katot, kaataen ulkokartanoita sekä Liinamaan kohdalla joesta ”nuolaisi veden ja paljon pohjamutaa joukossa monen sadan kyynärän pituiselta” ja lennättäen kaiken kauas ilmaan joen kahden puolen, hajottaen ja repien kymmenittäin niittylatoja sekä heitellen hirsiä kauas jokiniityille sikin sokin kuin joitakin lastuja vain.

Ihmishenkiä ei onneksi mennyt, vaikka moni oli ollut vaarassa. Myrsky kulki noin kilometrin levyisenä ja usean kilometrin pituisena. Silminnäkijöiden mukaan oli näky ollut suorastaan kaamea katsella ja olivat monet sen nähneet luulleet maailman lopun tulevan. Myrskyn jälkeen alkoi hirveä sade, joka kesti useita tunteja. Vesi kohosi Lapuan joessa äkkiä monta kyynärää yli äyräittensä, niin että koko laaja niittylakeus oli kuin suuri järvi. Paisunta muodostui erittäin tuhoisaksi, sillä vesi vei paljon kokonaisia niittylatoja heinineen puhumattakaan niistä, jotka myrsky repi, ja niissäkin ladoissa, jotka jäivät paikoilleen, menivät heinät aivan pilalle, niin että koko laajalta niittylakeudelta ei saatu heiniä sinä vuonna juuri ollenkaan. Monet henkilöt, jotka olivat aamusella menneet työhön jokivarsille, pelastuivat tuhosta kuin ihmeen kautta äärimmäisen kovin ponnisteluin joko uimalla tai kiipeämällä latojen katoille, jossa saivat elää alituisen jännityksen vallassa, kunnes heidät veneillä pelastettiin.”

Hirmumyrsky Härmässä 200 vuotta sitten. Ilkka-lehden numerossa 193. päivämäärällä 23.8.1933 on ollut kuvan uutinen. Härmässä on uutisen mukaan vuonna 1812 elokuun viidentenä päivänä riehunut kaamea myrsky. Ylihärmän kappalaisen Isak Wargelinin (tekstissä väärin Vorgelin) on merkinnyt asian muistiin seurakunnan arkistoihin. Uutisessa kerrotaan, että Alahärmästä Lapuanjokea seuraillen kohti Lapuaa kulkenut myrskyrintama on ollut kilometrin levyinen ja repinyt irti kaiken mikä on lähtenyt. Useita kymmeniä latoja oli hirmumyrsky heitellyt pitkin Liinamaata, kaatanut ulkokartanoita ja repinyt kattoja irti. Wargelinin muistiinpanoissa lukee, että ”Liinamaan kohdalla myrsky nuolaisi joesta veden ja paljon pohjamutaa monen sadan kyynärän pituudelta”. Väki oli luullut, että maailmanloppu on tulossa. Hirmumyrskyn jälkeen oli alkanut valtava sade, joka oli äkkiä nostanut Lapuanjoen pintaa useita kyynäränmittoja. Kun yksi kyynärä on noin 60-70 senttiä, oli paisunta hurja. Se olikin tehnyt lakeudesta tulvajärven ja vienyt jokitörmiltä ja rannoilta kytötuvat ja ladot heinineen. Pelloilla töissä olleet ihmiset olivat äkillisen myrskyn noustessa pelastautuneet latojen katoille, joista heidät sitten riehunnan laannuttua veneillä haettiin talteen. Ihme kyllä kukaan ei kuollut myrskytuhojen seurauksena.

Komiat-lehti heinäkuussa 2014